Splintrerede din drøm om en have med lejlighedskøbet? Få en altan

Du har måske altid drømt om at have en have med plads til planter, køkkenhave og et dejligt sæt havemøbler på terrassen, hvor du og dine nærmeste kunne nyde rosé, mens solen skinnede på jer. Er du af en eller anden grund gået på kompromis med dig selv og endt med at bo i en lejlighed, behøver du ikke give helt slip på drømmen om et udendørsareal, du kan nyde med et koldt glas, når solen skinner.

Det er nemlig en mulighed at få opsat en altan til din lejlighed – hvis du kan få en byggetilladelse. Den skal hentes ved kommunen, og den bør være det allerførste, du får på plads, inden du kommer for godt i gang. Der findes nemlig nogle forskellige krav til byggeri, du skal være opmærksom på. Det drejer sig om indbliksgener for naboerne og nogle krav til selve udformningen gelænderet, så din altan bliver sikker at opholde sig på.

Herefter er det vigtigt at få en ingeniør til at vurdere, om bygningen kan holde til den ekstra vægt. I så fald skal det også afgøres, hvordan altanen skal monteres, for det bliver så holdbart som muligt.

Hvis du får hentet et tilbud på en altan, men dit budget ikke rækker, kan du overveje at finansiere den med et lån fra Compareloans.dk.

Andre forhold til overvejelse

Når selve tilladelsen er på plads, er der nogle andre forhold, du vil få gavn af at overveje, så du kan få mest muligt ud af din altan, heriblandt:

  • Størrelsen på altanen. Hvad skal den bruges til? Mange små altaner er oprindeligt tænkt til at tørre vasketøj på, og derfor kan det være svært at have plads til et cafésæt. Hvis du vil have plads til bord og stole, skal du nok som minimum op i en mellemstørrelse altan.
  • Støj fra vej eller gård. Hvor placerer du altanen? Tænk over, om du bliver generet af støj fra vej eller larmende børn i gården. Det kan måske komme til at ødelægge din udendørsoase.
  • Vind og vejr. Hvilken vej altanen vender, har naturligvis betydning for, om solen rammer den. De færreste drømmer om en altan i skyggen. Hvis den ikke er i læ, kan det blive koldt at sidde derude, selvom solen skinner. Her kan en løsning være en form for læskærm, der kan tage fra for vinden.